D vitamini yağda çözünen ve kemik sağlımız için hayati önem taşıyan bir vitamindir. D2 ve D3 olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Özellikle çocukların D vitaminine ihtiyacı vardır. Kemik gelişimi ve sağlığı için D vitamini bakımından zengin bir beslenme programı tercih edilmelidir. Peki bu vitaminin görevleri nedir? Eksikliği halinde ne gibi sorunlarla karşılaşırız ve D vitamini bakımından zengin yiyecekler hangileridir?
Görevleri
D vitamini vücutta kalsiyumu kontrol eden bir hormona dönüştürür. Genel olarak tüm görevleri kalsiyumun emilmesiyle ilgilidir. Bağırsaklardan kalsiyum ve fosfor emiliminde çalışır , kemiklerin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu daha kolay almasını sağlar.
D Vitamini Eksikliği
Özellikle bebeklerde ve çocuklarda D vitamini eksikliği ciddi problemler doğurmaktadır. İlk iki yaş içerinde eksikliği halinde ilk diş çıkmasında gecikme, kafanın çeşitli yerlerinde yumuşamalar, duruş bozuklukları ve yürürken kemiklerin anormal eğilmeleri gibi sonuçları olan raşitizm oluşmaktadır.
Yetişkinlikte D vitamini eksikliğinde raşitizm gibi kemik hasarlarına yol açan başka bir hastalık olan osteomalasi görülür. Bu hastalığa yakalananların kemikleri yumuşar ve kolayca kırılır hale gelir.
İçeren Besinler
Morina balığı, ringa balığı, somon, peynir, süt, yumurta ve tereyağ D vitamini bakımından zengin yiyeceklerdir.
D Vitamini Desteği
Katı vejetaryenler, özellikle kış aylarında sütünde D vitamini eksikliği olan emziren anneler, kapalı kıyafetler giyen kişiler, eve bağımlı ve yeme bozukluğu olan hastalar ve yaşlılar D vitamini desteği almalıdır.